14 november 2016

SKAPA priser 2016

Årets vinnare av Sveriges största uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingspris, är innovatören Tongyun Shen från Skåne län.

Hon har utvecklat en metod för hållbar livsmedelsproduktion med förbättrade fröer och fick ta emot årets SKAPA-pris på 500 000 kr från prisutdelaren Håkan Lans under Innovationsgalan som arrangerades av Stiftelsen SKAPA i Victoriahallen på Stockholmsmässan den 10 november.

– Årets pristagare visar på stor innovationsanda. Förbättrade fröer ger stora samhällsvinster eftersom man löser problemen med kort odlingssäsong och dålig grobarhet. Principen är att med vatten, luft och värme påverka fröerna så att de gror snabbare och jämnare. De behandlade fröerna får dessutom längre hållbarhet säger Minoo Akhtarzand ordförande för Stiftelsen SKAPA. Hon är landshövding i Västmanlands län och djupt engagerad i innovationsfrågor.

– Ett bra klimat för uppfinnare är viktigt för Sveriges framtid och SKAPA Utvecklingspris delas ut för att stödja uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden, fortsätter Minoo Akhtarzand.

Vidare utdelades fem hedersomnämnanden och 10 000 var till:

-  Samson Afewerki och Armando Córdova från Västernorrlands län för ”Organofuel - Förädling av lignin”
-  Christian Olsson, Mattias Grahn, Yijun Shi och Roland Larsson från Norrbottens län för ”Sustainalube  - En helt ny typ av oljefritt, miljövänligt smörjmedel”
-  Torbjörn Lundh från Västra Götalands län för ”Optixdrive - Variabel växellåda för fartyg med axelgenerator”
- Qiu-Hong Hu från Västra Götaland för ”Kall katod mikrofokus röntgenrör”
-  Petter Sivlér och Mårten Skog från Östergötland för ”Epiprotect - Biopolymer för avancerad sårvård”

Vinnarna i SKAPA Utvecklingspris har tagits fram bland länsvinnarna som efter en uttagningsprocess i alla län förklarats som länsvinnare. En prisutdelning har skett i varje län.
 

Stiftelsen SKAPA delade också ut ett innovationspris till personer födda 1986-1997, ”SKAPA Framtidens Innovatör”.

Första pris, på 75 000 kr, delades ut till Philip Olsson från Hallands län för hans anordning för att öva och spela in sång utan att störa grannar.

Andra priset, på 50 000 kr, gick till Joakim Green från Jönköpings län för hans offerter online - Proposales. En plattform och ett distributionssätt där offerter presenteras som en interaktiv websida för att sälja på ett effektivt och flexibelt sätt

Ett tredje pris på 25 000 kr delades ut till Frida McCabe och Linn Wrangmark från Skåne län för deras armband som på ett enkelt sätt fixerar intravenösa slangar vid dialysbehandling.

Syftet med utmärkelsen ”SKAPA Framtidens Innovatör” är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer. 

www.stiftelsenskapa.se
Bo Hallgren, projektledare för SKAPA, 070-665 04 83,