Under en solig dag i Stockholm fick jag tillfälle att intervjua uppfinnaren, innovationsrådgivaren och entreprenören Elinora Inga Sigurdardottir. Elinora är en energisk samt en mycket duktig kvinna och hennes CV är långt. Hon är bl.a. President på EUWIIN (European Union Women Inventors & Innovators Network) samt grundare och ordförande för KVENN (Women Inventor’s Association på Island. Sedan 1997 har hon varit med i styrelsen för det isländska uppfinnarförbundet och var dessutom ordförande där mellan 1998–2007. Elinora har även en B. Sc. examen i geologi och är också sjuksköterska samt licensierad skollärare. 

Elinora är gift med Julius Valsson som är M.D. (Medical Doctor) på Læknamiðstöð Austurbæjar i Reykjavik. De har fyra barn tillsammans.

Just nu var de på besök hos sin son som för närvarande bor i Stockholm där sonen utbildar sig till läkare. Under mitt samtal med henne så märker jag av energin och glädjen som hon sprider omkring sig. Vilken härlig kvinna!

Hon berättar att hennes företag heter Royal Natural Snack och att hon tillverkar naturligt godis för hundar. Produkterna är dessutom gjorda av torkat fiskskinn och anses vara bra för tänderna. 

På Island äter man väldigt mycket torkad fisk som bedöms vara väldigt nyttigt, berättar hon vidare. Det hela började med att hon gav skinnet till grannens hund som bokstavligen älskade det torkade fiskskinnet. Hon började då att undersöka om det fanns några sådana nyttigheter som säljs till husdjur och det visade sig att det inte fanns det, på Island t.ex. kastade man fiskskinnen i komposten, de användes helt enkelt inte till något. Under 1980-talet började idén formas mer och mer. År 1998 slog Elinora till då hon köpte en fiskfabrik tillsammans med en man som hade kontakter inom fiskbranschen och produktionen startades upp. Hennes idé om torkat fiskskinn var revolutionerande och hon var först i världen med detta. 

Hon har sett att det finns vissa skillnader mellan manliga och kvinnliga uppfinnare. Männen lånar mer pengar och satsar högt medan kvinnorna är mer försiktiga. Men, säger hon. – Ett positivt tecken, OCH som är på frammarsch, är att unga kvinnor tar för sig mycket mer! Härligt att höra! 

Att ta fram en uppfinning är väldigt kostsamt, berättar hon vidare. För att förverkliga idén så finns mycket olika hinder. Varumärket, designen, tillverkningen, förpackningen kostar både tid och pengar. Många kontakter ska knytas. När produkten är klar så behöver man marknadsföra den och få ut den på marknaden. Ja, det är en hel del att tänka på, men inget som hindrar den riktiga uppfinnaren och entreprenören.

Hon tycker att ett nordiskt samarbete skulle vara till stor nytta för oss alla. Tillsammans blir vi starka och vi får då chans till att knyta ihop ännu mer kontakter.

Elinora är en mycket erfaren och klok kvinna som jag är mycket glad över att ha fått träffat. På Lidingö passade vi även på att besöka Jan-Erik Nowacki som är ordförande på Svenska Uppfinnareföreningen. Det var ett positivt möte som andades styrka, enighet och laganda!  

På bilden syns Jan-Erik Nowacki och Elinora Inga Sigurdardottir

Vi ser nu fram emot samarbetet mellan Isländska Uppfinnareföreningen och Svenska Uppfinnareföreningen. Det kommer att bli så bra! Ett stort tack till Elinora som tog sig tid med en intervju.

Av Ann Dohse 

www.royalnatural.com
www.kvenn.is
www.nyhugsmynd.is   
www.globalwiin.com
www.ifia.com
Kontaktuppgifter:elinoras@gmail.com