Föreningens yngsta medlem heter Rasmus Brems och han är 10 år gammal. Han bor med sin familj i Stenungsund och går i fjärde klass på Stenungsunds Montessoriskola. Rasmus gillar mest att bygga uppfinningar och klura på lösningar, hans dröm är att ha en egen uppfinnarverkstad där han kan utveckla sina idéer. Eftersom det känns hedrande att vi i föreningen har en så pass ung och intresserad medlem tog jag kontakt med honom för en intervju.

Rasmus berättar att han själv har en massa idéer som han klurar på och att det finns några uppfinnare i hans släkt samt vänner till hans morfar som har varit framgångsrika inom uppfinnarvärlden. Jag får även veta att Rasmus farfars far var uppfinningsrik som hittade på en massa fina lösningar samt att det även på hans mormors sida finns uppfinnare som till och med ställde ut på världsutställningen, troligtvis i Paris 1889. Jag förstår då att denna grabb har väldigt fina anor och gener i sig. Ett riktigt framtidshopp!

Hans dröm är att uppfinna en flygande bil som drivs av ett eget elsystem och att den dessutom ska ha solceller på taket ifall elen tar slut. Bilen ska kunna autolanda och känna av själv så att den når marken med säkerhet. Rasmus tänker mycket på miljön och hur vi kan förbättra den så inga djur och växter dör. Denna kille är så klok!

Han poängterar att elen är den viktigaste och den bästa uppfinning som någonsin har gjorts. – Skulle inte den finnas skulle knappt något finnas, säger Rasmus. Så sant!

Den uppfinnare han helst ville träffat är Russel Kirsch som uppfann datorpixlen och fråga hur han kom på att pixlarna skulle vara fyrkantiga och inte runda. Om de varit runda hade grafiken i en del dataspel, typ Minecraft, sett helt annorlunda ut.

Hur kommer han då på sina idéer undrar jag? Jo, svaret var enkelt för honom. När han ska sova. Först läser han Illustrerad Vetenskap, sedan funderar han lite innan han somnar. Rasmus ger ett nyttigt tips till andra barn i hans ålder, och som kanske också vill bli uppfinnare, om att läsa mycket naturvetenskap och teknik. Bra tips!

Han berättar att han även skulle vilja prata med forskaren Charles W. Hull, skaparen av 3D printern. Han har önskningar om att den ska gå ännu snabbare än vad den gör. Så den kan gå i 10 meter per timme istället som det är nu, 2 meter per timme.

Just nu har Rasmus en Prusaskrivare, men hans mål är att ha en flera meter stor 3D- skrivare, som han kan skriva ut olika modeller, figurer och prototyper med. Han planerar att starta en hemsida där man mot betalning kan få sina modeller 3D-utskrivna. Han nämnde även att han skulle vilja ha en CNC-styrd plasmaskärare. Ja, detta är verkligen en sann entreprenör!

Under intervjun blev jag ibland stum och beundrade honom över hans klokhet, han var så påläst och visste precis vad han pratade om. Rasmus Brems är ett namn som vi alla ska lägga på minnet. Jag är övertygad om att denna kille kommer att göra stordåd i framtiden och att han blir en framgångsrik uppfinnare som tänker på miljön och med hjärtat.

                                                                                            Av Ann Dohse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *